GROOTSE PLANNEN VOOR GROOT SAEFTHINGE

Waterzande maakt deel uit van Grenspark Groot Saeftinghe, met in het hart een omvangrijk natuurgebied vol fauna en flora, waar de komende jaren wordt ingezet op het herstel van de natuur en de voorbereiding op klimaatverandering.

Grenspark Groot Saeftinghe ligt zowel in België als in Nederland en is een uniek gebied waar land en water, haven en natuur, industrie en landbouw samenkomen. Hier werken elf Vlaamse en Nederlandse partners, waaronder de Provincie Zeeland en de gemeente Hulst, nauw samen om de grensregio verder te ontwikkelen in de komende vijf jaar.

De historisch gegroeide tegenstellingen tussen landbouw, haven en natuur werden uitgeklaard en verenigd in een plan van aanpak voor de toekomst. Dit plan zorgt voor een economische én ecologische impuls voor de streek.

Een belangrijk deel van het plan is het Hedwige-Prosperproject waarbij twee polders aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens worden teruggegeven aan het water. Zo krijgt de Schelde opnieuw ruimte om te ademen doordat het getij hier tweemaal per dag de polders kan binnenstromen. Dit proces zorgt ervoor dat het gebied rond de Schelde beter beschermd is tegen overstromingen én dat het ecosysteem de kans krijgt om te herstellen. Zo ontstaat, samen met het naastgelegen Sieperdaschor en Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste brakwaterschorrengebied van West-Europa.

Deze bijzondere grensstreek heeft heel wat moois te bieden. Dat vinden de ‘streekholders’, de trotse inwoners, landbouwers en ondernemers uit de streek ook. Zij bouwen actief mee aan de ontwikkeling van Grenspark Groot Saeftinghe met hun originele ideeën en initiatieven. Recreatie is een belangrijk aspect in het plan, zo kan je nu al genieten van gegidste tochten, lange wandelingen en ontspannende fietstochten door het gebied.

Waterzande is deel van het grenspark en dus de ideale uitvalsbasis om de streek met je eigen ogen te ontdekken. Laat je verrassen door de indrukwekkende havenlandschappen, de uitgestrekte polders, het scala aan vogels en zelfs hier en daar uitrustende zeehondjes.

Meer info kan je vinden op: https://www.grenspark-groot-saeftinghe.eu/

© Grenspark Groot Saeftinghe – Sven Dullaert
Maak een
afspraak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap